Contact: +4 0722 525 452 ; +4 0744 531 091

Notiuni generale despre case pasive

Si in varianta standard a caselor executate de noi, consumul energetic este redus, comparand cu orice solutie "clasica" : caramida, beton clasic, blocuri de beton celular etc. Este o constatare certa, transmisa direct , de la client catre constructor. Totusi, exista unitati de masura, limite unanim acceptate, norme europene?

In diferite lucrari si teste vom gasi analize pentru doua tipuri de consumuri : cel numai pentru caldura si cel pentru caldura + apa calda + energie electrica consumata in case. Deoarece majoritatea tarilor au ramas la prima analiza, cea a energiei consumate numai pentru incalzire, ne vom axa in principal pe acest indicator.

Toate aceste analize si legislatii speciale au rezultat in urma crizei energetice din anii '70. Iar Germania a fost prima tara unde s-au impus legi stricte pentru limitarea consumului si mai ales al pierderilor de energie, legi impuse si bancilor care nu acorda credite performante decat daca solicitantul demonstreaza incadrarea in aceste limite impuse. Unitatea de masura este consumul energetic pe un an masurat in kWh raportat la metrul patrat de suprafata locuibila. Prima lege, aparuta imediat dupa 1970, limita consumul energetic pentru casele noi la 180 kWh/m2/an. Acest plafon a fost coborat in 1995 la 100 kWh.m2/an. Este mult? Este putin?

In Uniunea Europeana, consumul specific de energie este intre 250 si 400 kWh/m2/an, in Franta - ca sa dam un exemplu concret, este apreciat la o medie de 330 kWh/m2/an, pentru imobilele aflate in acest moment in spatiul locativ. Marile firme care lucreaza cu materiale "clasice" (caramida, blocuri ceramice) au fost nevoite sa includa in sectiunile tip zone cu termoizolatie suplimentara (vata minerala sau polistiren) pentru a se putea incadra in limita lui 100 kWh. Si o fac chiar cu destula greutate...
S-a constatat ca solutiile caselor pe care le promovam noi coboara cu usurinta sub aceasta limita, varianta standard APROCOR prezentata mai sus asigurand un consum energetic de 70-80 kWh/m2/an.

CASE PASIVE

Intre timp au aparut alte orizonturi-tinta : locuintele eficiente din punct de vedere energetic si la limita, "case pasive".
Locuintele eficiente din punct de vedere energetic au devenit o preocupare constanta a constructorilor din occident dupa ce, in 1988, Wolfgang Feist si Bo Adamson au pus bazele conceptului de "casa pasiva".
Definitia de dictionar : casele pasive sunt acele case care asigura un climat interior comfortabil si vara si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire.

Un standard european poarta denumirea de passive house (casa pasiva) deoarece energia pasiva a radiatiilor solare captata din exterior si furnizata apoi ca energia calorica de unele dispozitive si de ocupantii casei, sunt suficiente pentru a pastra casa la o temperatura de interior comfortabila in anotimpul rece. O componenta a conceptului de case pasive este faptul ca tehnologiile eficiente sunt folosite pentru a minimiza consumul de energie din alte surse (in mod deosebit - energia electrica pentru aparatele din gospodarie).

Criteriile pentru o casa pasiva pe metru patrat de suprafata locuibila:
- maxim 10 W/m2 necesar caloric constant
- maxim 15 kWh/m2 necesar anual cu incalzirea spatiului
- maxim 42 kWh/m2 necesar anual total de energie consumata (deci celalalt criteriu enuntat mai sus, incalzire + apa calda + energie electrica)

Termenul de "casa pasiva" isi are originea in faptul ca, datorita constructiei ei speciale, aceasta cladire este putin sensibila din punct de vedere al confortului termic la modificarile parametrilor meteorologici.

Energia solara incidenta pe suprafata exterioara a cladirii, care patrunde in interior prin diferite mecanisme de transfer, la care se adauga energia generata de locatari precum si functionarea aparaturii electrice sau de alta natura, este in mod normal suficienta pentru pastrarea unei temperaturi interioare confortabile pe toata perioada sezonului rece.

Este casa pasiva idealul nostru pentru care militam? Este posibil dar, in acest moment casa pasiva - in conceptul strict al solutiilor momentului si al limitei de consum energetic impusa, nu este deosebit de atractiva pentru viitorul locatar. Chiar simplul fapt ca aerisirea casei nu se face prin deschiderea ferestrelor ci prin rama acestora , astfel ca sa se recupereze caldura aerului din interior - creeaza, psihologic vorbind, o senzatie de disconfort si de limitare a tendintelor firesti.

In plus

  • toate elementele de anvelopa trebuie sa aiba transferul termic sub 15 W/m2.K (foarte greu de realizat la ferestre!)
  • bacteriile si microorganismele se dezvolta excelent in acest mediu
  • nu exista o casa pasiva tip, in fiecare loc (directie a vanturilor, intensitatea razelor solare, ansamblu de locuinte cu cladiri mai mari sau mai mici) trebuie un proiect separat.

Credem ca locatarii ar trebui sa se obisnuiasca intai cu solutiile intermediare, sa aprecieze avantajele unui consum redus de energie dar fara limitarea automatismelor functionale din casele in care au stat pana acum.

Au aparut deja si notiuni adecvate pentru aceste situatii :
- case cu consum redus de energie (low energy houses), avand un consum de energie finala de ordinul a 50 kWh/m2/an
- case cu consum foarte redus de energie (Superniedrigenergie Hauser), intermediar intre 20 si 50 kWh/m2/an
Acest gen de case este pe deplin realizabil cu tehnologia ce o avem in ateliere in acest moment si este necesara numai cu o colaborare cu parteneri din strainatate pentru procurarea, in atelier ( deci import temporar) sau de completat la locul montajului, de unele materiale si dotari specifice ce nu le gasim inca pe piata romaneasca.

Material realizat in colaborare cu dl. Ing. Sorin Patras - vicepresedinte APROCOR