Contact: +4 0722 525 452 ; +4 0744 531 091

Notiuni generale despre case ecologice

Sistemul constructive promovat de firma noastra este cel cu pereti stratificati (structura din lemn din elemente subtiri - 45 mm si gandite ca sa asigure o dispersie cat mai uniforma a eforturilor, inchideri exterioare din placi aglomerate din lemn, izolatie termica la interior si diverse solutii moderne de finisari interioare si exterioare).

In varianta standard, termoizolatia de fatada este din polistiren sau vata minerala de mare densitate, placa aglomerata este OSB, termoizolatia interna din vata de sticla, folia de protectie a termoizolatiei din polietilena iar placa interioara din gips-carton standard sau rezistent la umiditate.

Daca structura din elemente elastice (dulapi din lemn de 45 mm grosime) se mentine in orice varianta, celelalte materiale pot fi inlocuite fie pe criteriul ecologiei cerute tot mai insistent in mileniul 3 fie pe cel al reducerii drastice a materialelor care au necesitat consumuri energetice mari la producere (asa numita "energie gri") si pentru realizarea unei rezistente termice superioare a "coajei" exterioare si implicit al unui consum redus de energie pentru asigurarea confortului in interior.

Incercarea noastra de a cupla tendintele ecologice ale momentului cu reducerea efortului energetic sunt normale, in fond cresterea rezistentetei termice si inlocuirea materialelor energofage duce tot la reducerea cantitatii de noxe din atmosfera.
Nu cumva este o falsa problema? Ecologistii nu ar trebui sa-si indrepte atentia, demna de toata lauda - de altfel, numai catre marii poluatori industriali?

Un studiu recent facut in Franta da rezultate surprinzatoare : sectorul de case este responsabil de imprastierea in atmosfera a 25% din gazele care duc la "efectul de sera" iar 45% din consumul energetic al Frantei este datorat sectorului de locuinte. Daca adaugam deseurile menajere de 25 milioane de toane pe an la care se adauga 30 milioane de tone de deseuri de care se fac vinovate santierele de constructii ale aceluiasi sector de locuinte - problema incepe sa devina serioasa.

Urmarea ? Calitatea precara a aerului, multe materiale de constructii periculoase direct pentru sanatatea locatarilor dar inglobate in constructii, compusii volatili ai vopselelor "moderne", inhalarea de radon si monoxid de carbon - sunt considerate responsabile de 100 pana la 300 de decese pe an numai in Franta.
Un studiu recent comandat de Agentia de Dezvoltare si Rationalizare a Energiei (ADME) a aratat ca 98% (!) dintre persoanele interogate doresc ca guvernele tarilor industrializate sa se implice in dezvoltarea energiilor neconventionale iar 80% dintre acestia sunt convinsi ca aceasta este energia viitorului.
Pe de alta parte, locuitorii tarilor dezvoltate nici nu se gandesc sa renunte la o parte din confortul cu care sunt obisnuiti in locuinte chiar daca sunt adepti declarati ai noii notiuni : HQE (inalta calitate a mediului inconjurator) - o notiune destul de vaga si preluata mai mult de la aparatura video de inalta definitie...

Totusi primul plan "Climat 2004" si legea "Noi orientari in domeniul energiei" adoptata de toate tarile UE care prevedea reducerea consumului de energie pana in anul 2008 cu 50% (!) este departe de a fi indeplinita si se cauta asiduu solutii eficiente : surse curate pentru consumul de energie pentru caldura si electricitate (eoliene, pompe de caldura, solare termice si fotovoltaice), consum controlat de apa (inclusiv recuperarea apei din ploi), folosirea numai de materiale sanatoase pentru structura - si aici lemnul este trecut la loc de frunte!, izolatii din celuloza si canepa etc, etc.

Apar si precizari interesante : nu tot ce este natural este si sanatos! Se da ca exemplu azbestul, considerat profund nociv dar si lemnul lamelar lipit, chiar daca lemnul este foarte bine apreciat. Depinde foarte mult de substanta de lipire a acestuia, gama de substante admise reducandu-se continuu. Si nici OSB-ul , cu al sau continut la limita pentru fenol-formaldehida nu este departe...
Ce-i de facut? Care sunt directiile in care trebuie si noi sa actionam, chiar pentru viitorul apropiat? In fond ce inseamna o casa ecologica?

Case Ecologice


Denumirea este destul de vaga si desemneaza dorinta de a construi locuintele in consonanta cu ecosistemul planetei noastre. Dar acest concept nu are acelasi sens pentru toata lumea. Pentru unii inseamna sa creezi un ambient sanatos in interiorul locuintei. Pentru altii inseamna sa imbuntatesti materialele care se inglobeaza in constructiile moderne. Pentru multi, important este sa evitam materialele produse industrial si care abunda la angrosistii de componente in favoarea resuselor naturale , la materiale de constructii dar si la electricitate, apa si alimente.

Pentru Clarke Snell - o somitate in materie, notiunea cea mai importanta ar fi "durabilitatea mediului inconjurator", adica adoptarea unui mod de viata care sa permita pastrarea, mentinerea si ameliorarea calitatii resurselor si al echilibrului natural . Pentru a realiza o casa care sa contribuie la acest tel, acesta propune cinci criterii fundamentale :

  1. Un cat mai mic impact al constructiilor asupra mediului inconjurator. A construi inseamna initial a distruge...Este nesar sa facem cat mai putine defrisari si remodelari si sa folosim cat mai mult materialele existente pe amplasament. Deci a construi ecologic inseamna un cat mai mic impact asupra zonei inconjuratoare si in mod categoric sa folosim numai materiale regenerabile.

  2. Economie de energie. Impactul din timpul construirii reprezinta numai o latura a interactiunii cu mediul inconjurator.

    Odata casa terminata si populata, activitatea umana de zi cu zi implica interventia omului asupra mediului inconjurator pentru asigurarea incalzirii si climatizarii, consumul de apa, resursele necesare producerii curentului electric. Activitatea umana ce o putem incadra in domeniul ecologic implica un consum energetic moderat si cu implicatii cat mai mici asupra mediului inconjurator.

  3. Durabilitate. Nu se poate ca activitatea de construire si intretinere sa se faca fara un consum de resurse din mediul inconjurator. Cu cat viata acestei constructii este mai lunga si fara a solicita noi consumuri pentru modificari sau reparatii, cu atat putem considera casa mai ecologica.

  4. Fara toxicitate. Fara indoiala ca scopul principal al unei case ecologice este acela de a asigura o sanatate cat mai buna celor ce locuiesc in ea. Deci grija pentru un mediu sanatos in casa si in zona inconjuratoare este pe primul plan.

  5. Estetica. O casa frumoasa si sanatoasa este idealul oricarui om care isi doreste o zona personala de liniste , de evitare a stresului , de "incarcare a bateriilor". Acest lucru se poate face numai intr-o colectivitate de oameni responsabili care traiesc in armonie cu mediul inconjurator.

    Pastrarea unei zone verzi, evitarea surselor de poluare cu reziduri sau de poluare sonora, respectul fata de colectivul vecinilor cu care convietuiesc pe un amplasament comun - sunt atribute ce trebuie sa caracterizeze activitatea umana ce se doreste ecologica.

Desigur ca realizarea unei case cu adevarat ecologice este un lucru complex si nu intotdeauna usor. Abundenta de materiale sintetice cu o reclama uneori departe de realitate, efortul financiar aparent substantial la construirea acesteia precum si sfaturile nu intotdeauna prietenesti din partea arhitectilor si constructorilor care prefera sa mearga in continuare pe linia de minima rezistenta a refolosirii unor proiecte sau tehnologii cunoscute dar departe de respectul pentru mediul inconjurator si nu in ultimul rand lipsa de informare - toti acesti factori sunt reali si greu de contracarat. In consecinta, pentru a veni in sprijinul clientilor care isi doresc o casa ecologica, pornind de la varianta constructiva standard, vom propune inlocuirea unor materiale si tehnologii nerecomandabile cu solutii ecologice.

Vom cauta sa diminuam impactul costurilor exagerate prin adoptarea unor solutii tranzitorii , mai ales in cazul unor utilaje mai costisitoare dar care pot fi procurate in cadrul unor lucrari de intretinere. Dar vom insista pentru adoptarea din start a solutiilor ce ar implica modificari substantiale ulterioare - totul in limita unor costuri suplimentare de 5-10% dar cu efecte incalculabile asupra habitatului interior si a respectului fata de mediul inconjurator.

Material realizat in colaborare cu dl. Ing. Sorin Patras - vicepresedinte APROCOR